Κριτική | Το πράσινό μου το φουστανάκι


Ωμός παραληρηματικός in-yer-face λόγος, νευρωτικός βερμπαλισμός μεταξύ ψυχαναλυτικού ημερολογίου και φιλοσοφικού δοκιμίου, ιλιγγιώδεις συνειρμικές εμπειρικές ή φαντασιακές εικόνες, ανακλαστικές σωματικές αντιδράσεις, προσωπικές ιστορίες καθημερινής τρέλας που οικουμενικοποιούνται αναδίδοντας τοξικές, ανεξερεύνητες αλήθειες, αισθητική που διαρρηγνύει νόρμες ανατέμνοντας τα "εσώψυχα" κειμένων και προσώπων, χαρακτηρίζουν λίγο-πολύ το ξεχωριστό και ευδιάκριτο ιδίωμα της Λένας Κιτσοπούλου.

Στο μονόλογό της "Το πράσινό μου το φουστανάκι" όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν. Το πρόσωπο που τίθεται στο προσκήνιο είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας που όμως δε μένει βουβή. Αγανακτεί, διαμαρτύρεται, καταγγέλλει, θυμώνει, λυγίζει, πεισμώνει, απογοητεύεται και ελπίζει. Δίνει ρυθμό και μια αύρα αρμονίας στην αντιφατική ζωή της μεταξύ μοναξιάς και υστερίας, σκαρώνοντας στίχους σε δεκαπεντασύλλαβο, επιχειρώντας έτσι μια διαφυγή από τον πνιγηρό, παρανοϊκό κόσμο γύρω της και από τον εαυτό της. Μια γυναίκα τόσο καθημερινή, τόσο τραγική όσο και ανατριχιαστικά αναγνωρίσιμη.

Η Τζούλη Σούμα, υπό την εμπνευσμένη σκηνοθετική μπαγκέτα της Μαρίας Αιγινίτου, δίνει ένα ρεσιτάλ υποκριτικής αποχρώσεων, διαβαθμίσεων και δυναμικών. Σαν αιθέρια κύματα διέρχονται εναλλάξ το χιούμορ, το σκοτεινό γκροτέσκ, η εκτόνωση της πολυσχιδούς σωματικότητας έως και σε εξπρεσιονιστικά μονοπάτια. Λαγαρές εκφράσεις, ρετζίστρα φωνής δουλεμένα στην εντέλεια, τιθάσευση σκηνικού χώρου και χρόνου αλλά και "ηχηρές" σιωπές, όλα αυτά δίνουν εκ νέου πνοή σε ένα εξόχως ενδιαφέρον θεατρικό κείμενο υποκριτικών απαιτήσεων. Απέριττη στους συμβολισμούς της, ως αρνητικό στο μαύρο του φόντου, η σκηνική δημιουργία του Γιάννη Θεοδωράκη ενώ οι φωτιστικές δημιουργίες (Δημήτρης Μπαλτάς) και η πρωτότυπη μουσική (Σπύρος Παρασκευάκος) εμφυσούν στην ατμόσφαιρα θέρμη συναισθημάτων και ονειρικών παραστάσεων.

 

 

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12 Πετράλωνα, τηλ.210-3428650

Δ-Τρ. 21.30

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 17:40
(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

« Κριτική | Λεωφορείο ο Πόθος Κριτική | Ριχάρδος Β ' »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.