Πλατόνωφ - Cartel κριτική
Πλατόνωφ - Cartel

Πλατόνωφ - Cartel


To πρωτόλειο του Άντον Τσέχωφ "Πλατόνωφ" θα παρουσιαστεί αρχές του 2015 σε συλλογική σκηνοθεσία υπό τον Rodolphe Dana από το θίασο των Δαιμονισμένων (Collectif Les Possédés) στο Théâtre National de la Colline στο Παρίσι. Μία ακόμα παρουσίαση του έργου αναμένεται στο Théâtre Océan Nord στις Βρυξέλλες σε σκηνοθεσία Τhibaut Wenger ενώ πέρυσι είχε προηγηθεί η εκδοχή του έργου από τον φέρελπι νέο γάλλο σκηνοθέτη Benjamin Porée.

Φέτος στην Αθήνα, στον Τεχνοχώρο Cartel του Βοτανικού έχουμε μια εκδοχή του έργου σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι.

Κατά ένα περίεργο τρόπο το συγκεκριμένο έργο ελκύει νέους σκηνοθέτες σαν μια μυσταγωγική ταύτιση τόσο με τον συγγραφέα όσο και το κεντρικό πρόσωπο του έργου Πλατόνωφ. Ασκήσεις επί χάρτου και επί σκηνής, δοκιμασίες και πειραματισμοί, όπως ακριβώς ο νεαρός Τσέχωφ πάλεψε να δώσει το δραματουργικό του πρώτο στίγμα, όπως ακριβώς ο Πλατόνωφ του παλεύει μέσα σε έναν κόσμο αβέβαιο, χωρίς διαφυγές, που καταρρέει. Παρόλα αυτά ο Τσέχωφ αντιπαραβάλλει με σχεδόν ποιητικό τρόπο την επιθυμία ενάντια στην ακινησία, την επιθυμία για έρωτα, για ζωή, για πλούτο, άσχετα αν όλα αυτά φαίνονται ή είναι μεγαλεπίβολα ή γελοία.

Μέσα σε ένα εργοστασιακό χώρο στον Βοτανικό που παραπέμπει στην ερευνητική δοκιμασία της πειραματικής άσκησης και με λιτά μέσα, αποδόθηκε πολύ χαρακτηριστικά η τσεχωφική ατμόσφαιρα η οποία δεν διαταράχτηκε καθόλου από τις σκηνοθετικές μεγενθύσεις  ή ακόμα και παραμορφώσεις.

Παρά τις όποιες ερμηνευτικές ανωριμότητες, δεν μπορούμε παρά να δούμε την παρουσίαση του έργου σαν ένα διαρκές ébauche που εκφεύγει από τις καθιερωμένες απαιτήσεις για απόλυτη αρτιότητα. Λόγω Πλατόνωφ...

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2016 17:17
(0 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κρίμα που είναι πόρνη »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.