Γιώργος Παπαγιαννάκης

Γιώργος Παπαγιαννάκης

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι θεατρολόγος και κάτοχος του Μεταπτυχιακού "Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές" του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Επίσης, είναι αριστούχος διπλωματούχος της σχολής πιάνου του Εθνικού Ωδείου.

Κριτικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Οδός Πανός», στον Τύπο και σε πολιτιστικούς ιστοχώρους. Στον τομέα της κριτικής Θεάτρου συνεργάζεται με τον ιστοχώρο Culturenow.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του στρέφεται στη χρήση μεικτών μέσων (κινηματογράφου, βίντεο, ηχητικών τοπίων) ως δραματουργικό εργαλείο στο θέατρο.

Κατά τη διετία 2016-2018 διετέλεσε Αναπληρωτής Ταμίας και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, όπου είχε και την ευθύνη των επίσημων ελληνικών μεταφράσεων των μηνυμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και Χορού 2018 και την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του International Theatre Institute. Το 2019 συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας με θέμα «Οι κριτικοί, το θέατρο και η νέα αγορά» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου). Τον Σεπτέμβριο του 2018 εκπροσώπησε το Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ως μέλος της κριτικής επιτροπής στον ετήσιο θεσμό "Θεατρικοί Αγώνες". Τη διετία 2020-21 συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή και ως πρόεδρος της θεματικής "Κινηματογράφος-Όπερα" του Θεατρολογικού Συνεδρίου με θέμα "Θέατρο και παραστατικές τέχνες τον 21ο αιώνα: Η αγωνία και ο αγώνας του επαναπροσδιορισμού" που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Εργαστήρι Λόγου και Τέχνης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 2021-22 διατελεί Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Μεταφράσεις του έχουν κυκλοφορήσει από τους εκδοτικούς οίκους «Αιγόκερως», «Οδός Πανός» και «Βακχικόν», ενώ τρεις, που αφορούν θεατρικά έργα, αποτέλεσαν υλικό παραστάσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ "Analogio" (2017).

Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.